Vesti i događaji

1
 
Окт
 
2019
Саопштење за јавност Управе Филозофског факултета у Београду поводом медијског напада на професора Данијела Синанија и професорку Иванку Поповић, ректорку Универзитета у Београду

У понедељак, 30. септембра 2019. године, у емисији Добро јутро Србијо на телевизији Happy, извршен је брутални напад на Данијела Синанија, продекана и угледног професора Филозофског факултета у Београду. Подсећамо јавност да је професор Данијел Синани дугогодишњи председник Националног комитета за нематеријално културно наслеђе Републике Србије, за чијег су мандата на UNESCO-ву листу репрезентативног светског културног наслеђа уписана тренутно једина три културна елемента пореклом из Србије - породична слава, традиционална игра коло и певање уз гусле.

Миломир Марић, главни уредник те телевизије с националном фреквенцијом, омаловажавао је професора Синанија, отворено изазивајући националну мржњу. Такви акти нетрпељивости и изазивања нетрпељивости су за сваку осуду. Марић је, у свом обраћању милионском аудиторијуму, истовремено нахушкао и обмануо јавност наводећи погрдне и погрешне називе предмета за које је тврдио да предаје наш продекан. Отворено му је оспоравао право да, са „сумњивим презименом“ учествује у решавању проблема на Универзитету у Београду и буде, како је рекао, морални судија јер би на Косову „Тачи и Харадинај Србина који би то покушали стрељали”.

Током овог напада, Марић је вређао и чланове породице професорке Иванке Поповић, ректорке Универзитета у Београду, уз тврдњу да је у њеној породици промена стране нормална и да јој је стриц „био стаљиниста и главосеча из Новог Сада”.

Кроз пребројавање етничких крвних зрнца, исмевање и вређање најближих сродника или научних резултата, из неког разлога неподобних професора, на веома директан начин је упућена претња свима који се боре за аутономију универзитета. Користимо ову прилику да устанемо у заштиту професора Данијела Синанија, ректорке Иванке Поповић и свих професора Универзитета у Београду који су последњих месеци изложени све жешћим нападима власти, њима верним медијима и тзв. „политичким аналитичарима".

Управа Филозофског факултета у Београду изражава своје гнушање због вређања професора Данијела Синанија и ректорке Иванке Поповић, устаје у заштиту права свих грађана Србије да изражавају своје слободно мишљење и упозорава да се ширењем националне мржње и увредљивог обраћања интензивирају унутрашњи конфликти у Србији, а друштво уводи у опасну историјску фазу.↑↑↑