Vesti i događaji

1
 
Апр
 
2019
Вече посвећено Амосу Озу у Народној библиотеци Србије

Центар за студије јеврејске уметности и културе позива Вас да 2. априла, у 18 и 20h, дођете у Народну библиотеку Србије на Вече посвећено Амосу Озу, недавно преминулом израелском књижевнику.

Програм у 18 сати, у Атријуму, отвара ТРИБИНА, на којој ће о Озовом стваралаштву говорити књижевници: Вида Огњеновић, Иван Ивањи и Филип Давид.

У 20h, у Амфитеатру, приказује се израелски ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ Природа снова - режија Јонатан Цур и Маша Цур, 2009. Реч је о остварењу у коме се приказују две године живота Амоса Оза, његовог дружења са колегама писцима и читаоцима у Израелу и широм света као и рада на промовисању идеје о дводржавном решењу израелско-палестинског конфликта.

Амос Оз рођен је 1939. године у Јерусалиму, где је студирао филозофију и књижевност на Хебрејском универзитету. Сматра се једним од највећих израелских писаца и интелектуалаца савременог доба. Поред књижевности, посветио се и сталном промишљању израелско-палестинских односа; заговорник је мира на Блиском истоку. Добитник је многих међународних књижевних награда и аутор књижевних дела, међу којима су романи: Црна кутија, Познавати жену, Фима, Не одлази ноћас, Исто море, Мој Михаел и Јуда; романсирана аутобиографија: Прича о љубави и тами; документарна прозна дела: На тлу Израела, Падине Либана, Израел, Палестина и мир и Почетак приче. Преминуо је 28. децембра 2018. године.

Догађај организују Амбасада Израела, издавачка кућа Лагуна и Народна библиотека Србије.

Улаз је слободан!
Добро дошли!↑↑↑