Мобилност - Искуства - Етнологија и антропологијa

Мобилност - искуства студената етнологије и антропологије

Име и презиме: Дина Миловановић
E-пошта: dinaredstar@yahoo.com

Студијска група: Етнологија и антропологија
Статус: основне студије, III година

Период мобилности: септембар 2010 - мај 2011.
Програм: Forecast exchange program, World Learning
Универзитет: University of Minnesota, Twin Cities, College of Liberal Arts

Постоји више разлога због којих сам се одлучила за мобилност. За мене то је једно велико искуство које са собом носи различите могућности попут усавршавања језика, успостављања контакта, откривања сопствених могућности и слично. Такође имам прилику да упознам друге културе, стекнем нове пријатеље, путујем...

Након засад четири месеца проведена у САД искуства су многобројна и углавном позитивна. Систем школства у Америци се веома разликује од система школства у Србији те је за мене ово искуство пре свега инересантно и узбудљиво. Сарадња са људима који су водећа имена у свету науке коју студирам свакако представља велику шансу и добит за мене и моју будућност.

Језичка баријера може представљати проблем у почетку, али након одређеног времена (и то кратког) та баријера се лако прелази. Такође је потребно мало времена да се навикне на другачији систем школовања, али и то је проблем који се лако превазилази и који, штавише, може бити веома занимљив.
Са приватне стране, ту је носталгија за породицом и пријатељима, али ту су увек и нова дружења, познанства и слично. Код неких људи може да постоји проблем са исхраном или временском разликом, али то се, бар што се тиче мог искуства, брзо превазилази.

Мобилност бих свакако препоручила, било да је у питању одлазак на студије у Европи или негде другде. Искуства, како професионална, тако и приватна, многобројна су и од велике су важности за будући и рад и живот. Усавршавање страног језика и успостављање односа са ученим људима широм света су за данашње бављење науком два веома битна фактора.
Не постоје разлози због којих не бих препоручила мобилност, али бих свакако препоручила да се пре исте особа припреми за нова искуства како позитивна, тако и негативна.

Најважније је бити свестан прилике која ти се пружа и имати јасну идеју и циљ како је искористити.

 

Име и презиме: Марина Милошевић
E-пошта: bonsaibaobab@gmail.com

Студијска група: Етнологија и антропологија
Статус: основне студије, III година

Период мобилности: септембар 2010 – јун 2011.
Програм: Open Society Institute scholarship
Универзитет: University of Washington, Seattle

За мобилност сам се одлучила зато што сам желела да стекнем нова искуства, осамосталим се и проширим своје знање из области студија које ме највише интересују. Студије у иностранству омогућиле су ми да сарађујем са колегама из других земаља и унапредим своје знање енглеског језика.

University of Washington ми је пружио прилику да упознам колеге са других катедри, слушам разноврсна предавања и користим библиотеке и друге изворе, што ми много помаже и инспирише ме да наставим са својим студијама.

У првом периоду највећи ми је проблем било недовољно познавање стручне терминологије, као и раздвојеност од породице и пријатеља. Систем предавања је такође другачији, више се базира на индивидуалном раду, на шта ми је било тешко да се навикнем. Језичка баријера је чинила да се осећам необразованом, чинило ми се да не могу да изразим све што знам, што је с времена на време било фрустрирајуће. Ипак, након прва три месеца почела сам лакше да савлађујем тешкоће и заиста уживам у студијама. Стекла сам пријатеље и научила како да ефикасније савлађујем препреке током рада.

Препоручила бих студије у иностранству свима који желе да искусе студирање на другачији начин, који су спремни да се осамостале и стекну нове пријатеље и сараднике :) Ово је дефинитивно позитивно искуство, које вас може усмерити ка даљим циљевима и дефинисати теме којима бисте желели да се бавите у будућој професионалној каријери. Такође, омогућиће вам да научите много о другим културама и да проживите део живота у средини потпуно другчијој од оне на коју сте навикли. Савет за све који желе да покушају је – будите свесни онога што желите да постигнете и увек се сетите тога ако вам понекад буде тешко.

↑↑↑