Лабораторија за биоархеологију - Промотивне активности

ПРОМОТИВНЕ АКТИВНОСТИ

Током 2011. године, сарадници Лабораторије за биоархеологију реализовали су бројне активности кроз које су на популаран начин, широј јавности приказали које све податке о прошлости можемо добити употребом метода природних наука. Такође, приказали су и резултате пројекта Биоархеологија древне Европе на изложби Један дан у животу праисторијског човека. У оквиру промотивних активности, реализоване су и радионице за децу у којима се кроз биоархеологију развијала научна писменост ђака.

1. 14. мај 2011. - Ноћ музеја

Изложба ШТА НАМ ГОВОРЕ ДРЕВНЕ КОСТИ. Ову изложбу је видело око 6.000 посетилаца који су том приликом сазнали који се подаци могу добити анализом древних костију: како су изгледали праисторијски људи, каква је ДНК новорођенчета у праисторији, када је припитомљен пас, итд.


2. 12 – 23. септембар 2011. – Дани открића

Радионица ЗАШТО СУ ИЗУМРЛИ МАМУТИ. Кроз ову радионицу, реализовану под покровитељством Центра за промоцију науке, прoшло је више од 500 ђака који су учили како се кроз процес археолошкох истраживања и анализу налаза уз помоћ дисциплина као што су археозоологија, археоботаника и геологија открива мистерија изумирања мамута.


3. 10. септембар 2011. – Мамутфест

Едукативне радионице ШТА НАМ ГОВОРЕ ДРЕВНЕ КОСТИ. На овим радионицама најмалађи су се упознавали уживо са скелетним материјалом са археолошких локлитета и сазнавали, уз пратећи едукативни материјал, које податке научници добијају анализом људских и животињских костију.


4. 2 – 4. децембар 2011. – Фестивал науке

Изложба ЈЕДАН ДАН У ЖИВОТУ ПРАИСТОРИЈСКОГ ЧОВЕКА. Изложба је осмишљена да дочара један сасвим обичан дан становника Ђердапа пре осам миленијума. Посетиоци свих узраста могли су сазнати уз помоћ археолога, антрополога, археоботаничара и молекуларних биолога како се слаже слагалица прошлости.

↑↑↑